30.08.2022

Dan heb je in België maanden aan een stuk geen druppel water gezien en ben je pizza-gewijs gaargebakken door de tropische temperaturen. Ga je op vakantie dan zak je plots van 30° naar een schaarse 12° met een fikse regenbui erboven op.  Maar daarom heet het ook IJsland en moet je rekening houden met 242 regendagen per jaar. Naar het schijnt zal naarmate dit verslag vordert de temperatuur de positieve kant opgaan. Morgen staat alvast het bezoek aan een actieve vulkaan op het programma met deze keer een uitspreekbare naam ; de Merdalir. Aflsluiten doen we met een duik in het vulkanisch spa-water van de Blue Lagoon.  

 

31.08.2022

 

In IJsland zijn paraplu's niet nodig zei onze gids vandaag. Hij bedoelde "nutteloos" want de balleinen ( niet de walvissen) gaan binnen de kortste keren naar de vaantjes door de hevige wind die van alle kanten komt.

 

 

Eén met de natuur. Earth , wind and fire en een seultje of twee water. Toch genieten van het schouwspel.

 

 

Het was dan toch een tongbrekende vulkaan deze morgen, de fagradalsfjall, al ietsje beter dan de eyjafjallajökull    maar toch.

 

De blue lagoon, een toeristisch trekkertje maar de gewrichten kunnen er maar wel bij varen in het zoute, vulkanische water.

 

01.09.2022 

REYKJAVIK

 

It's a beautiful day...

 

 

De weersvoorspellingen zagen er andermaal niet goed uit, maar gelukkig sloeg de plaatselijke Frank Deboosere de bal mis. We zijn klaar voor een zee-safari op zoek naar walvissen.

Vooral in Noord-IJsland heb je het hele jaar de kans om walvissen te zien. Daar gaan we straks naar toe. De kans in de winter is wel kleiner, want veel walvissen zwemmen dan naar Zuid-Afrika(!) om te paren. In de wateren rondom IJsland zwemmen bultruggen, vinvissen, dwergvinvissen, gewone vinvissen, potvissen, orka's, witsnuitdolfijnen en bruinvissen. 

 

Daar gaan we dan...

 

We hadden geluk want er was voor elk wat wils. Mijn foto-skills en materiaal zijn echter niet je dat , maar eentje kon ik toch vastleggen

.

Mission completed

 

Nog enkele obligate foto's van Reykjavik.

 

Het Harpa concertgebouw (aan glas in ieder geval geen gebrek)

 

 

 

De bouw begon in 2007, maar werd stilgelegd bij het uitbreken van de financiële crisis.   De voltooiing van de constructie was onzeker totdat de regering in 2008 besloot om de rest van de bouwkosten voor de half afgebouwde concertzaal volledig te financieren. Jarenlang was het het enige bestaande bouwproject in IJsland.

 

 

 

                                                                                          De  Sun Voyager

 

 

 

Het werk is gemaakt van hoogwaardig roestvrij staal en staat op een cirkel van granieten platen omgeven door zogenaamd "stadhuisbeton". Het werd gebouwd in overeenstemming met Jón Gunnars vergrote tekening van Sun Voyager 

 

If you don't like the weather, wait five minutes

 

Dat is precies wat mij overkwam enkele uren na de ochtendfoto's

 

Hallgrímskirkja

Met een hoogte van 74,5 meter  is het de grootste kerk in IJsland en een van de hoogste bouwwerken van het land . Bekend om zijn kenmerkende gebogen torenspits en zijvleugels, wordt het sinds de voltooiing in 1986 beschreven als een belangrijk symbool voor de nationale identiteit van IJsland. De kerk is vernoemd naar de IJslandse dichter en geestelijke Hallgrímur Pétursson (1614- 1674), auteur van dePassie hymnen . [

02.09.2022

Oh Iceland in the sun

Het echte IJsland staat op

 

Dank zij onze uitstekende gids Dooley werd het een prachtige dag. De gouden cirkel  heeft zijn naam niet gestolen.

Hij leidt ons achtereenvolgens naar natuurpark Thingvellir, Strokkur Geyser, Gulfoss waterval en de Secret Lagoon.

 

Het natuurpark Thingvellir

 

 

 

Dit lijkt maar wat gewoontjes, maar als je weet dat dit het begin is van de Noordatlantische tectonische plaat die zich met een snelheid van 1.5 cm/per jaar verwijdert van de Euroaziatische plaat. Een ander verhaal. Op ondergaande schets zie je dat deze scheiding precies in het midden van IJsland valt en daar staan wij.

 

 

 

 

 

 

 

Dit stuk is gedoemd, door de wegtrekkende beweging, ooit naar beneden te komen. Het is vandaag niet gebeurd..

 

Strokkur geyser

Ik heb er ooit eentje gezien op Lanzarote, maar deze is the real stuff. Een spontane wauww tot gevolg

De Gulfoss waterval

 

 

 

 

'k was  erbij

 

De secret lagoon

 

Secret lagoon, niet te geloven dat dit gratis toegankelijk is. Amper aangeduid, onopvallend vandaar het "secret" wellicht. Lekker laten drijven, de zomerhit van IJsland.

Kost normaal zo'n 11 euro voor 40 cl.

Met de happy hour wordt dat 5.5 euro.

 

 

En morgen is een overgangsdag dan trekken we naar het Noorden van IJSLAND.

Wat doet men op een zo'n dag, de plaatselijke horeca eens bezoeken en de "happy hour" meepakken.

 

 

Krijgt men in België zo niet verkocht, toch wijselijk gezwegen

 

04.09.2022

 

Noord IJsland

 

Godafoss waterval, Myvatn meer, Dimmuborgir trollenland, Gyotagja met de tectonische platen en Namafjall Hverir met de zwavelgeisers

 

 

De Godafass waterval (waterval van God)

 

Opnieuw een zeer deskundige gids HJ  vandaag , type Marcel Vanthilt, die ons door dit prachtige landschap gidst. HJ gaf ons mee dat het de prachtigste dagen van de zomer zijn. Straks een offer aan de trollengod brengen.

 

Het meer van Myvatn

 

Myvatn bevindt zich midden in een vulkanisch gebied. Het is een zeer vruchtbare area en wel om volgende reden. Veel vliegen en muggen (niet stekend wel vervelend) leggen hun eitjes op de bodem van het meer. Deze eitjes dienen als voedsel voor de vissen, die op hun beurt ten prooi vallen aan de vogels.

 

 

Er bevinden zich talrijke kraters om het meer. Deze zijn ontstaan door de kokende lava die openplopt als kokende soep en dergelijke mooie kraters heeft doen ontstaan.

 

Dimmuborgir (trollenland)

 

 

Gyotagja

 

Opnieuw op de scheiding van de tectonische platen.

 

 

 

 

Met de rechtervoet op de Noordatlantische tectonische plaat en met de linkervoet op de Euroaziatische. Gelukkig scheuren ze maar met een tempo van 1.5 cm per jaar...

 

Namafjall Hverir

 

Namafjall is a high-temperature geothermal area with fumaroles and mud pots. At a depth of 1000 m , the temperature is above 200°. Along with the steam comes fumarole gas, such as hydrogen sulfide which is responsible for the characteristic hot spring smell in the areas. The hot springs produce considerable sulpfur deposits. In previous centuries sulphur was mined in Iceland to produce gun powder.

 

 

 

Nog een interessant weetje om de dag af te sluiten. Een van de hoofdbestanddelen van de IJslandse landbouw is de schapenkweek. Tijdens de zomermaanden worden de schapen losgelaten in de natuur en mogen ze hun gang gaan. Vanaf september worden ze terug verzameld. De schapen zijn geoormerkt zodat de farmers hun schapen kunnen opeisen.  Vanaf september worden de schapen terug binnengehaald. Een heel karwei , wij waren bevoorrechte toeschouwers.  

De schapen worden geselecteerd en in afgebakende zones gescheiden.

 

05.09.2022. -06.09.2022

 

Enkele sfeerfoto's van Akureyri met een vernieuwde poging tot een walvis-shoot...    

 

Een stukje cultuur: glasramen afkomstig uit Coventry, daar preventief verwijderd om het oorlogsgeweld tijdens WO2 te weerstaan

Onderstaande foto werd door de gids op  de whale watching genomen, op mijn vraag doorgestuurd

 

 

07.09.2022

 

 

 

Perlan, archeologisch-geologisch museum, een scheet in een netzak.

Een mooi zicht alleen, kan het duur bezoek niet verantwoorden.

 

 

De papegaaiduikers op hun broedplaatsen

 

(ʞıʌɐɾʞʎǝɹ uı „uɐןɹǝd ǝp„ ɯnǝsnɯ ʇǝɥ uı uǝɯouǝƃ oʇoɟ-ǝʞɐɟ uǝǝ sı ʇıp)

08.09.2022 : de ultieme dag, highlights

 

 

 

Skogafoss waterval

Scènes van "the game of  Thrones" werden hier opgenomen.

 

Reynisfjara black sand beach

 

Vík í Mýrdal

Het meest zuidelijke punt van IJsland

Sólheimajökull glacier

Niet te geloven wat jonggehuwden doen om die ultieme foto te verkrijgen.

 

 

 

 

 

 

 

Eindpunt van de gletsjer

 

De Katla is een van de grootste en actiefste vulkanen van IJsland. Hij ligt geheel verscholen onder de Myrdalsjokull, een gletser in het zuiden van IJsland met een oppervlakte van 595km2. De caldera (krater) van de Katla heeft een diameter van 10 km en de vulkaan barst gemiddeld elke 40-80 jaar een keer uit.   Dit kan nu ieder moment gebeuren. Het effect zou  5x erger zijn dan die van de Eyjafjallajokull die er naast ligt. Hier kwamen we ook het volgende te weten:   Eyja(eiland) fjalla(berg) jokull(gletser). Makkelijk toch.

 

Seljalandsfoss waterfall

 

Gljufrabui waterfall

 

 

 

We hadden van de 11 dagen, 10 dagen mooi weer. Dit is een ongelooflijke gelukstreffer. Het resultaat is er naar.

Bedankt  ,weergaloos IJsland ,om jou in dit prachtige weer te mogen bezoeken!

Reactie plaatsen

Reacties

josé torrez
2 jaar geleden

Ignace,
Prachtige natuur ! Merci voor het delen van deze foto's !

Dina De Corte
2 jaar geleden

Prachtig! Samen met mijn zoon bekeken en zijn reactie was: Wanneer gaan wij?

Kelly
2 jaar geleden

Ziet er allemaal heel mooi uit. Staat zeker op mijn verlanglijstje om ook eens te doen!

Joceline
2 jaar geleden

Bedankt Ignace om me te laten mee genieten van een fantastische reis! Wat een mooie natuur!

Nick
2 jaar geleden

Ewel Ignace het zag er een leerrijke reis uit en zalig met die wateren om in te dobberen. Mooie natuur en zo te zien heb je genoten en geluk gehad met tweer.

Katleen
2 jaar geleden

Prachtig 🙂
Hopelijk blijft dat mooie weer een gelukstreffer zodat deze prachtige ongerepte natuur niet kapot gaat aan massatoerisme